Γιατί είναι απαραίτητη η εργομέτρηση σε όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Χρήσιμες πληροφορίες…

8 Αυγούστου 2019by Vasilis Kaltsis0
pnoe-ok.jpg

Τι είναι η εργομέτρηση;

Εργομέτρηση είναι η εκτίμηση της φυσικής  κατάστασης του ατόμου. Με πιο απλά λόγια, είναι μεταξύ άλλων η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η δύναμη, η ευλυγισία, η ταχύτητα, η μυϊκή δύναμη.

Και γιατί να κάνω εργομέτρηση;

Εάν είσαι αθλητής επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αλλά αθλείσαι συστηματικά τότε μπορεί να θέλεις αξιοποιήσεις με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο και τις ώρες που αφιερώνεις στην άσκηση για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στην αντοχή σου, στα κιλά, στην ταχύτητα, στη μυϊκή μάζα, στο ποσοστό του λίπους και στη φυσική σου κατάσταση γενικότερα.

Με την εργομέτρηση, πέραν των αποτελεσμάτων υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις ένα αναλυτικό πρόγραμμα προπόνησης πάνω στα δικά σου δεδομένα, χωρίς να παίρνεις πρόγραμμα από κάποιο φίλο σου ή κάποιο προπονητή χωρίς να έχεις εξακριβώσει την φυσική σου κατάσταση και τα όρια του οργανισμού σου.

Είναι μόνο για αθλητές ή και για άτομα που γυμνάζονται;

Η εργομέτρηση για τους αθλητές είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Είναι επίσης σημαντικό ότι έχεις εικόνα του σώματος, της φυσικής σου κατάστασης και της απόδοσης σου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ποια είναι η διαδικασία;

Για να κάνεις εργομέτρηση θα πρέπει να μην έχεις φάει κάτι για 3 ώρες και να μην έχεις πιει ούτε υγρά. Να μην έχεις πιει αλκοόλ ή καφεΐνη για 12 ώρες. Να μην έχεις γυμναστεί για 8 ώρες, να είσαι ξεκούραστος και να έχεις ουρήσει μισή ώρα πριν. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να είναι ακριβείς οι μετρήσεις.

Ανάλυση σώματος

Μέτρηση ύψους με αναστημόμετρο και λιπομέτρηση σε μηχάνημα με πλήρη ανάλυση σωματικών χαρακτηριστικών: Βάρος, Ποσοστό Λίπους %, Λιπώδης Μάζα, Άλιπη Μάζα, Μυϊκή Μάζα, Δείκτης Μάζας Σώματος, Οστική Μάζα, Μεταβολική Ηλικία, Ημερ. Θερμ. Πρόσληψη, Σπλαχνικό Λίπος, Συνολικά Υγρά (Kg, %) ενώ στο κέντρο μας υπάρχει η δυνατότητα για τμηματικές μετρήσεις για κάθε χέρι, για κάθε πόδι και κορμό: 1. Μυϊκή Μάζα 2. Ποσοστό Λίπους % 3. Λιπώδης Μάζα

Μέτρηση βασικού μεταβολισμού.

Το πρώτο στο πακέτο της εργομέτρησης είναι η μέτρηση του βασικού μεταβολισμού. Για 10 λεπτά περίπου, κάθεσαι άνετα και σε απόλυτη ηρεμία σε μια καρέκλα με μια μάσκα στο πρόσωπο που μετράει το ενεργειακό ισοζύγιο. Διαβάζεις ένα περιοδικό και περνάει η ώρα…

Έλεγχος ελαστικότητας.

Αμέσως μετά το τεστ ευλυγισίας. Κάθεσαι σε ένα στρωματάκι με τα πόδια τεντωμένα, ρίχνεις το σώμα σου προς τα πόδια σου, ενώ τα τεντωμένα χέρια σου σπρώχνουν ένα έμβολο σε μια ειδική κατασκευή. Αναλόγως πόσο μακριά θα πάει, καταγράφεται το επίπεδο ευλυγισίας σου. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας για τους τραυματισμούς.

Μέτρηση δύναμης κάτω άκρων και αντίδραση σε οπτικό και ηχητικό ερέθισμα

Μπαίνει ανάμεσα σε δύο μπάρες όπου ακολουθώντας διάφορα πρωτόκολλα και οδηγίες καταγράφεται ο χρόνος πτήσης και επαφής με το έδαφος κατά μία σειρά αλμάτων με απλό και ακριβή τρόπο. Μετράμε εκρηκτική και ελαστική ισχύ, περιλαμβανομένων των μετρήσεων χρόνων αντίδρασης σε οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα. Κατά την πραγματοποίηση των tests, ο προπονητής έχει στη διάθεσή του πολυάριθμους δείκτες αξιολόγησης όπως: των αριθμό αλμάτων. τους χρόνους επαφής, τους χρόνους πτήσης, το ύψος άλματος σε cm, το ρυθμό, την ενέργεια (J/kg), την ειδική ισχύ (W/kg), τη συνολική ενέργεια (J), τη συνολική ισχύ (w), κτλ. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να καταγραφεί ο χρόνος επαφής, πτήσης και μήκος διασκελισμού του αθλητή κατά το τρέξιμο.

Μέτρηση μέγιστης δύναμης και συμμετρίας κάτω άκρων

Με το δυναμόμετρο K-FORCE plates μπορούν να αξιολογηθούν σημαντικές παράμετροι, όπως: φόρτιση δεξιού και αριστερού κάτω άκρου, ισορροπία και ιδιοδεκτικότητα, έλεγχος του κέντρου βάρους, μέγιστη δύναμη και συμμετρία. Εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για την ακρίβεια στην προπόνηση δύναμης αλλά μας δίνει πλήρη εικόνα των κάτω άκρων προλαμβάνοντας τυχόν τραυματισμούς.

Ώρα για διάδρομο ή ποδήλατο

Και ήρθε η ώρα για την εργομέτρηση. Πρώτα ανεβαίνεις στο διάδρομο για να κάνεις ζέσταμα. Μετά φοράς μια μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη και φοράς παλμογράφο στο στήθος σου. Η μάσκα και ο παλμογράφος συνδέονται με μηχανήματα που καταγράφουν μεταξύ άλλων τους καρδιακούς παλμούς, την αερόβια ικανότητα, το αναερόβιο κατώφλι, την κατανάλωση οξυγόνου. Η ταχύτητα και η κλίση αυξάνονται όσο προχωρά η αξιολόγηση. Μαζί αυξάνονται οι καρδιακοί σου παλμοί ενώ μειώνεται η αντοχή σου. Λίγο προτού νοιώσεις ότι δεν αντέχεις άλλο, ολοκληρώνεται η διαδικασία.

Με την φορητή μάσκα καρδιοαναπνευστικής ανάλυσης του κέντρο μας μπορούμε να βγάλουμε τον αθλητή σε συνθήκες του αγωνίσματός του!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *